New Museum Foto:Dean Kaufman

Döden på Bowery - Vart tog New Yorks "low life" vägen?

P1 måndag 19 maj kl.18.15, torsdag 22/5 kl.14.03

The Bowery på Manhattans Lower East Side blev en symbol för ”The Low life” under 70-och 80-talen. Här härjade langare, drogmissbrukare och andra kriminella och gatan kantades med härbärgen för hemlösa och fallfärdiga kåkar.

Men samtidigt frodades en tuff, rå och artsy subkultur på Bowery och LES med Basquiat, CBGB:s, Madonna, The Ramones, etc, etc. Här kunde konstnärer och artister hitta stora loft för en billig penning och hanka sig fram.

Idag är den råa kulturen på Bowery, en del av New Yorks ruffa attityd, på väg att försvinna. Den första lyxskrapan på Bowery växte upp 2006 och snabbt kom matbutiken Wholefoods, där allt är dyrt, och fler nya byggnader. Fler och fler härbärgen har försvunnit. I november invigdes New Museum (många höjde på ögonbrynen när det anlades just där, men insåg sedan genidraget) och nu planeras 14 gallerier i området runt Bowery.

Samtidigt har den gamla kultiga rockklubben CBGB gått i graven ( klubben blev ett center för punken under 70-och 80-talen) och i dess ställe kommeren butik för exklusiva herrkkläder och ett galleri.

Vad som händer på Bowery är vad många befarar händer med hela New York: Att pengar tränger undan konstnärskulturen och kvar blir bara trist och rik yta.Frilansjournalisten Katarina Andersson har följt utvecklingen på Bowery och träffat några av dem som varit med och sett kvarteren förändras; Billy LeRoy, som har drivit skrothandel på Bowery i snart 30 år, en fotografen Clayton Patterson, som har dokumenterat ”The Low Life” under flera årtionden, Peter Blanchely, som hängde på gamla mytomspunna rockhaket CBGB och idag gör om det till galleri och uteliggaren Trinny, som i många år bodde på ett härbärge på Bowery. Idag är härbärget borta, ersatt av ännu en lyxkåk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista