Karosta. Foto: Jan Jörnmark

K2: Karosta - konst, kaserner, ruiner.

P1 måndag 19 maj kl.18.45, torsdag 22 maj kl.14.35

Karosta i Lettland - flottbasen som ryske tsaren Alexander III byggde i slutet av artonhundratalet och den stängda staden där Sovjetflottan höll till fram till 1994. Som mest bodde runt 35.000 människor här.

Det första vi ser efter vi kört via industriområden, den andra vägen, den enda till Karosta är röda tegelkaserner, några bebodda, andra raserade, blockhus från sjuttiotalet, några bebodda, andra tömda, ruiner, rester, barn, farbröder som rastar sina hundar, lördag, den stora katedralen med sina lökkupoler, grönska, en minibuss.

Calle Biörsmark, dokumentärfilmare, har bott i Lettland i sjutton år, tio år i Riga och sen sju här i Karosta. Han har runda glasögon, lite skägg och en läderkeps. Han ska visa oss runt. I det som finns och i det som är borta. Och han ska berätta om renoveringar och  , det konstprojekt som Calle och några andra filmare och konstnärer byggt upp.  

Ett program av Katarina Wikars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista