Murens fall: Bibliotekarien i Magdeburg & Kapitulationsmuseet

Gunnar Bolin har träffat Dieter Drewitz som varit bibliotekarie i arton år under DDR-regimen och nu i nitton år i det återförenade Tyskland. Hans första tid präglades av en längtan efter litteratur som inte gick att hitta. Den kvalitets-litteratur som erbjöds i DDR var främst klassiker. Efter murens fall fylldes biblioteket med böcker, men då stannade låntagarna hemma framför tv:n.

I Berlin finns det mera av sånt som inte finns än av sånt som finns.

Hur många lager av kapitulation kan finnas samlade i ett hus? Ett sovjetiskt museum i Öst-Berlin över tyskarnas kapitulation 1945. Sedermera föll muren och den sovjetiska armén åkte hem. Flyktingarna från kriget i Jugoslavien satt i det stängda museets kafé och väntade. Museet öppnade igen under annat namn, där fanns nu också de hopsamlade föremålen från det försvunna DDR.

Odile Nunes läser ur Den ovillkorliga kapitulationens museum av Dubravka Ugresic. Katarina Wikars vandrar runt på museet med serietecknarna Lars Sjunneson och Max Andersson.

När jag tänker på Kreuzberg. Slutligen en direktöversättning av Teresa Tönisberg av berlinförfattaren Ahnes betraktelse över murens fall och när han som tonåring från öst för första gången fick besöka sin drömmars mål - stadsdelen Kreuzberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista