Smoke gets in your ears

Filmstjärnorna har fimpat och även om det blossas friskt i kultserien Mad Men är det synnerligen tobaksfritt i tv och på film numera. Vem kan tänka sig en modern variant på bio av Hasse Ekman eller Humphrey Bogart?

Men skådespelare måste ändå i vissa lägen hala fram giftpinnen om manuset så kräver. Visst, nikotinfria rekvisita -cigaretter finns men även dessa ofarliga rökverk har  en förmåga att framkalla hostningar hos publiken. Så hur resonerar man om man ska sätta upp en pjäs där det ska rökas enligt manus? Kerstin Berggren ställer frågan till bland andra Staffan Valdemar Holm, Michaela Granit, Sven-Hugo Persson och Staffan Göthe, som funderar på hur rökningen gestaltas på scen och film.

Cigarettens roll på vita duken har ju varit stor och rökandet är laddat med symbolik. Tänk bara på Lauren Bacalls debut mot Humphrey Bogart och Jean Paul Belmondos kultinsats i ”Till sista andetaget.” Nu varnas teaterbesökarna om en pjäs innehåller rökning och filmproducenter tvingas skamset erkänna i eftertexterna att det faktiskt förekommer en tänd cigarett i filmen.  Icke desto mindre finns cigaretter och folk röker fortfarande, även om de är satta på undantag.

Radiolyssnarna löper förstås ingen risk att behöva hosta trots att världens enda mänskliga rökmaskin medverkar i  programmet .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista