Mai Z och världens smuts

Auteur. Modernist i exil. Feminist. Civilisationskritiker.

I vår visar Cinemateket i Stockholm många av regissören Mai Zetterlings filmer - Älskande par, Amorosa, Nattlek och den på sin tid av kritiken sågade Flickorna från 1968 som nu fått närmast kultstatus. I början av åttiotalet kom hennes uppgörelse med barndomen, Hollywood, moderskapet - självbiografin Osminkat. Mai Zetterling var skådespelerskan som avskydde sina roller, som tidigt lämnade Sverige, som av många ansågs obekväm och som hade svårt att finansiera sina sena projekt - bl.a The women who cleaned the world, filmen om den globala världsstäderskan som gör rent i Europa.

Medverkande: Filmvetaren Mariah Larsson som skrev sin doktorsavhandling Skenet som bedrog om Mai Zetterlings sextiotalsfilmer, filmproducenten Lisbeth Gabrielsson, skådespelaren Inga Landgré, Marianne Persson, lektor på DI och  författaren Anneli Jordahl.

Ett program av Katarina Wikars. Sändes första gången 19/4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista