1 av 2
Japansk spökradar Foto:Scanpix
2 av 2
Student vid shintotemplet ber om bra betyg Foto: Scanpix

K2: Tokyo och andarna

Om umgänget med det hinsides i det moderna Japan

"…du vet inte vad som finns därinne, du arbetar vid datorn, skriver kärleksbrev, mailar, skickar in din själ i denna svarta låda och den är som en spegel… en skrämmande spegel."

Den japansktyska författaren Yoko Tawada skriver in andar i datorer och andra vardagliga moderna sammanhang. Hon är inte ensam. Vart man vänder sig i japansk samtida kultur finns andar, parallellvärldar och de redan döda med, med samma självklarhet som nudelstället i närmsta gathörn. Det gäller i alla genrer, hög som låg - hos romanförfattare som Haruki Murakami, vardagsrealistisk film, i konstvärlden, inom anime, manga, deckare, chiclit…

Hur och varför fungerar detta? Japan är ju sen länge själva sinnebilden av den urbana moderniteten. Ser japaner verkligen andar omkring sig, mitt i stan? Finns det en annan kalibrering när det gäller sånt som för det mesta inte syns, men kanske finns ändå?

I programmet medverkar, förutom Yoko Tawada, Yukiko Duke, kulturjournalist och översättare från japanska, av bland andra Haruki Murakami.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".