Tom Hanks och Philip Seymour Hoffman som kongressledamot och CIA-agent med tveksamma motiv i bioaktuella "Charlie Wilson's War".

Kan film förändra världen?

P1 fredagen den 8 februari kl. 18.15 och söndagen den 10 februari kl. 16.03.

Den politiska filmen fick en rejäl skjuts med Michael Moores slugger-dokumentärer och Hollywoods Bush-hat inför förra presidentvalet. Men förändrade filmerna egentligen något? Hur mår den politiska filmen nu? Och hur tydlig måste man vara på film för att få fram sitt budskap?

Kino undrar och dissekerar bioaktuella ”Charlie Wilson’s War” med manus av ”Vita huset” - skaparen Aaron Sorkin - en film med tvetydigt politiskt budskap. Medan den tyska dokumentären ”Den stora utförsäljningen” slår tydligt mot storföretagens makt i en globaliserad värld.

Kanske var det bättre förr i Hollywood? I veckans klassiker tittar vi närmare på de politiska filmer som gjordes där under 1900-talets första decennier.

Dessutom premiär för vår nya serie ”Min filmfobi”. Hör vad Tim Burton inte står ut med på film.

Programledare Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista