Presidenter på låtsas och på riktigt

P1 fredagen den 22 februari kl. 18.15 och söndagen den 24 februari kl. 16.03.

Har Barack Obama den svarta presidenten i tv-serien ”24” att tacka för sina framgångar? Veckans Kino handlar om växelverkan mellan amerikanska presidenter på film och tv och i verkligheten.

Två saker har de i alla fall nästan alltid gemensamt: fluffigt hår och en markerad käklinje. Och manusteamet bakom serien ”Vita huset” är högst medvetet om sin förmåga att påverka vad som händer i det verkliga vita huset.

Dessutom får veta hur Brad Pitts frisör har det de sista skälvande dagarna före Oscargalan och så gör vi en djupdykning i skildringarna av den mest filmatiserade presidenten av dem alla: Abraham Lincoln.

Programledare: Roger Wilson

Oscarsgalans 10 mest chockerande ögonblick

1. Ärkerivalernas kamp.

1962 har Joan Crawford och Bette Davis spelat mot varandra i ”Whatever Happened to Baby Jane”, men bara Davis nomineras till Bästa skådespelerska. Crawford blir så rasande att hon skriver till de övriga nominerade och erbjuder sig att ta emot priset åt dem, i händelse av att de inte kan komma på galan. Och hon får som hon vill: Anne Bancroft vinner för ”The Miracle Worker” och Joan Crawford tar emot statyetten i hennes ställe, mitt framför ögonen på en ursinnig Bette Davis.

2. Fel pristagare?

1993 vinner Marisa Tomei oväntat en birollsoscar för sin roll i komedibagatellen ”Min kusin Vinny”. Ett envist rykte har sedan dess gjort gällande att hon inte var den rätta vinnaren, utan ropades upp på scen av misstag av den 74-årige prisutdelaren Jack Palance som läste fel på kuvertet.

3. Snövit möter Creedence Clearwater Revival.

Det sämsta sångframträdandet i Oscarshistorien äger rum 1989 när Rob Lowe sjunger ”Proud Mary” tillsammans med en dansare utklädd till Snövit. Disney tyckte i alla fall att det hela var så vämjeligt att de övervägde att stämma Oscarsgalan för otillåtet användande av Snövits Disney-utseende.

4. Tacktal, del ett.

Mastodontspektaklet ”Titanic” vinner elva Oscar vid 1997 års gala och när det blir dags att ta emot statyetten för bästa regissör är James Cameron så berusad av succén att han inleder med att vråla ”I’m the king of the world!” Sedan blir han plötsligt allvarlig, håller en tyst minut för Titanics offer, varpå han avslutar med: ”Let’s party!”

5. Tacktal, del två.

1985 vinner Sally Field Bästa skådespelerska för filmen ”Places in the Heart”. Hon går upp på scenen, trycker statyetten mot bröstet, blickar ut över publiken och blir så rörd av sin egen framgång att hon ropar: ”You like me! You really, really like me!”.

6. Den falska indianen.

1973 vägrar Marlon Brando att ta emot en Oscar för sin roll i ”Gudfadern”. För att protestera mot Hollywoods diskriminering av indianer skickar han i sitt ställe indianen Sacheen Littlefeather till galan. Hon visar sig dock senare inte alls vara indian, utan en arbetslös skådespelare vid namn Maria Cruz.

7. Streakaren.

Oscarsvärden David Niven har just sagt välkommen till Elizabeth Taylor när en naken man med ett fredsmärke målat på bröstet springer över scenen. Streakaren hette Robert Opal och året var 1973.

8. ”Kom upp och hämta den, Frank!”

Så ropar Will Rogers när han delar ut priset för bästa film under 1934 års gala. Problemet är bara att två Frank är nominerade. Regissören Frank Capra (”Lady for a Day”) flyger upp ur sin stol och är på väg upp på scen innan han förstår att det är den andre, Frank Lloyd (”Cavalcade”) som vunnit. En tillintetgjord Capra svär att aldrig mer gå på Oscarsgalan, ett löfte han bryter redan året därpå.

9. Tacktal, del tre.

1978 vinner Vanessa Redgrave en Oscar för bästa biroll i filmen ”Julia”. Under sitt tacktal går hon till häftigt angrepp mot Israel och talar bland annat om ”sionistiska ligister”. Publiken svarar med att bua.

10. Bojkotten av Elia Kazan.

När regissören Elia Kazan år 1999 tilldelas galans hederspris visar många i publiken, bland andra Ed Harris och Nick Nolte, sitt missnöje genom att vägra applådera. Protesten riktar sig mot att Kazan på femtiotalet angav åtta kollegor som medlemmar i kommunistpartiet, vilket ledde till att dessa svartlistades.