"I have controling interest in Denver Carrington. If I do not get approval I shall fire you all on the spot." Alexis Carrington.

Kvinnor på gränsen till världsherravälde

P1 fredagen den 11 april kl. 18.15 och söndagen den 13 april kl. 16.03

Åttiotalets filmbitch söndrade och härskade med repliker vassa som lösnaglar. Hon byggde imperier för njutningen i att ruinera sina exmakar. Och hon gjorde alltid storstilad entré. Men inte sedan Joan Collins dagar har en kvinna varit lika utstuderat elak på tv eller film. Så hur mår dagens bitch? I veckans Kino går vi på jakt efter henne.

Hallå där direktör’n! Varför pratar skådespelarna så upphetsat och artikulerat i äldre filmer? Och vad hände på sjuttiotalet som gjorde att alla plötsligt började tala släääpigt? Vi frågar röstpedagogen som utbildat generationer svenska skådespelare. I veckans klassiker tar vi oss an ”Åsa-Nisse på hal is” från 1954, en film som en gång i tiden fick radionämndens chef att vilja pröva om den stred mot reglerna för god underhållning.

Möt Katinka Faragó, som arbetat med 125 svenska filmer under sina 55 år i branschen. Vi snackar lite om Tarkovskij, Bergman och jobbet bakom kulisserna.

Hör också berättelsen om en makalös filmflopp. Richard Kellys uppföljare till succén ”Donnie Darko” bemöttes med dödstystnad efter visningen i Cannes. Knappt två år senare har den äntligen premiär. Direkt på dvd.

Programledare Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista