Socialrealism och musikalnummer samsades i hyllade "Förortsungar". Men vad styr egentligen produktionen av svensk barnfilm?

Svensk barnfilm - bäst i världen?

P1 fredagen den 18 april 18.15 och söndagen den 20 april 16.03

Alltsedan 70-talets boom av svensk kvalitetsfilm för barn har självbilden varit att ”oj så mycket bättre den svenska filmen är jämfört med det ytliga tajfs som Hollywood pumpar ut”. Men vilken ställning har egentligen den svenska barnfilmen idag? Är det någon som på allvar bryr sig? Och för vems skull görs filmerna? För att uppfostra små välartade medborgare, för att dämpa föräldrars skuldkänslor eller trösta dem med illusionen om den lyckliga barndomen?Kino synar den svenska barnfilmen, med kritikern och filmvetaren Malena Jansson i studion.

Dessutom: vi nördar loss med den franske regissören Michel Gondry, aktuell med ”Be kind rewind”. Bland pratar vi om otrohetsdramat när artisten skulle spela in videon till hans enda hit   1994.

Och så berättar Maria Blom om vilken som är hennes värsta filmfobi.

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista