Hoppa fallskärm måste man göra innan man dör. Jack Nicholson i "Nu eller aldrig".

Old School

P1 fredagen den 25 april kl. 18.15 och söndagen den 27 april kl. 16.03.

Hollywoods åldersfascism drabbar inte längre bara kvinnor som fyllt 32. I veckan meddelade Gene Hackman, 78, att han går i pension. Trött på att spela farfar, less på de ointressanta roller som erbjuds den som är gammal och grå. Få amerikanska filmer handlar om att bli äldre, de som finns är ofta solskenshistorier om att det aldrig är för sent att leva livet fullt – tänk Maggie Smith med väninnor åker till Toscana.

Och den forne rebellen Jack Nicholson har på ålderns höst mutat in en ny persona – Nicholsongubben, som vi sett i filmer som ”About Schmidt” och ”Galen i kärlek”. Nu kommer hans nya film ”Nu eller aldrig”. För några år sedan lockade Carin Mannheimers pensionärsserie ”Solbacken avd. E” två miljoner tv-tittare. Vi ringer upp henne och frågar: Är det en rättighet för äldre att få se sig själva på tv och film?

Följ också med in bakom filmindustrins kulisser i Kinos nya serie om filmarbetets vardag. Vi börjar med ljuddesignern Randy Thom, som jobbat med ljud sen ”Apocalypse Now” Och så spelar vi upp våra favoritljud för en annan ljudlegend, Per Hallberg, Oscarbelönad för bland annat ”Bourne Ultimatum”.

Och så kan vi med glädje konstatera att det kommer att visas två svenska filmer i Cannes i år. Idag, fredag, blev det också klart att Johannes Nyholms tecknade leranimation ”Sagan om den lille dockpojken” också ska visas. Här är  Och här .

Programledare: Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".