3D-tekniken har tagit några rejäla kliv framåt sedan klassikern "Vaxkabinettet" från 1953. Men räcker det för att rädda biograferna?

3-D - biografernas sista hopp?

P1 fredagen den 2 maj 18.15 och söndagen den 4 maj 16.03

Årets mest oväntade comeback är 3D filmen, som har gått från utskrattad specialeffekt till att bli biografägarnas sista hopp. Ny teknik gör att den tredje dimensionen nu på allvar tar in i biosalongerna- och kan bli ett medel att locka tillbaka biopubliken från platt tv-skärmar, dvd-spelare och hempoppade popcorn. Eller är 3D bara en desperat dödsryckning från en biografnäring på ruinens brant. Kommer vi att skratta lika elakt åt Beowulf i 3D som vi idag gör åt tv-piraterna på 80-talet?

Kino gräver sig också tillbaka i 3D-historien, från klassikern ”Vaxkabinettet” från 1953 till misslyckade floppar som till exempel Hajen i 3D. Dessutom möter vi den palestinska dokumentärfilmaren Wafa Jamil och tar en närmare titt på vilka klädkoder som gäller på film efter den stora katastrofen.

Programledare Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".