Efter att ha plöjt programmet

så kan man se att invigningsfilmen ”Blindness” verkligen är en internationell sådan.

Regisserad av en brasiliansk regissör efter en förlaga av en portugisisk författare, och inspelad i bland annat Canada och Uruguay med amerikanska Hollywoodskådisar i huvudrollen.

Regissör är allså Fernando Meirelles, som fick sitt genombrott med filmen Guds Stad, och Meirelle är inte den enda latinamerikanska regissören, ska man spåra någon trend över huvud taget är det väl just att den latinamerikanska filmen är het i festivalkretsarna just nu.

Annars är det den vanliga blandningen mellan högt och lågt.
De belgiska bröderna Dardennes som vunnit guldpalmen två gånger tidigare är tillbaka med en ny film, men får tävla om uppmärksamheten med Indiana Jones återkomst, årets stora Hollywoodjippo, som däremot inte fick inviga festivalen som många trodde.
För festivalledningen har sagt att man vill att fokus ska hamna på filmerna igen. Och då menar de verk av många gamla favoriter, som Woody Allen, Wim Wenders, Clint Eastwood och Atom Egoyan.
Jag ser mest fram emot Charlie Kaufmans regidebut. Manusförfattaren bakom bland annat Adaptation och Eternal sunshine of the spotless mind, har nu har börjat regissera själv.