Tyson was here

Okej, jag känner mig som kärringen mot strömmen. Varje dag publiceras det en sorts topplista över tävlingsfilmerna i en av de dagliga branschtidningarna. Och jag tycker verkligen tvärtom precis hela tiden.

Som till exempel ”Tyson”, dokumentären om Mike Tyson som visades härom kvällen. Gubbarna här nere är entusiastiska över filmen, som kan beskrivas som ett enda långt försvarstal från Tysons sida. Det är en enda lång monolog där regissören har klippt upp Tysons pratande i split-screen joch ibland lagt olika konversationer ovanpå varandra. Och det är inte svårt att förstå varför.

Tyson är mannen utan ansiktsuttryck. Ansiktet är som en enda stor gummiklump där bara munnen rör sig. Tyson är också mannen utan tonlägen. Allt sägs i en och samma ton, ja, förutom när han börjar gråta då han liksom hojtar rakt ut. Hoh. Typ.

Jag vet inte riktigt om jag gillar idén med att en dömd våldtäktsman får oemotsagd berätta hur han blivit missförstådd och framed. Å andra sidan låter regissören honom också berätta om hur han gillar att dominera psykiskt starka kvinnor sexuellt. Jaja. Han vaggade förbi mig i foajen efter visningen varpå andreas kommenterade på hur alla tyckte att det var okej att bara stå och råglo. Jag kände mig genast träffad och försökte prata om vädret istället.