Kan nån kan Cannes!

P1 fredagen den 23 maj kl. 18.15 och måndagen den 26 maj kl. 18.15

Cannesfestivalen går in på upploppet och veckans Kino är späckat med filmstjärneröster och analyser. Hör Woody Allen, Harrison Ford, Steven Soderbergh och Benicio del Toro.

Möt också de belgiska bröderna Dardenne, som med ”Lornas tystnad” närmast gjort en lättsam film, i alla fall jämfört med deras tidigare blytunga socialrealism. Nu har de chans att bli historiska och vinna Guldpalmen för tredje gången.

Och så har vi pratat med svenskarna på plats i Cannes. Trots att den handlar om den typiskt svenska konsensuskulturen verkar Ruben Östlunds film ”De ofrivilliga” gå hem i alla länder. ”Loved it!” var det samstämmiga omdömet från de internationella kritikerna.  

Och efter europuddingens död – hur ser den nya tidens europeiska samproduktioner ut? Vi frågar producenten Olivier Guerpillon, som ligger bakom svenskfranska ”Les Grandes Personnes”.

Ett minitema på årets festival är sportdokumentären, där filmerna ”Tyson” och ”Maradona by Kusturica” spär på myterna om tungviktsboxaren och fotbollsguden. Dessutom listar vi våra festivalfavoriter och så provar Roger kortfilmaren Johannes Nyholms dockpojkedräkt.

Programledare Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista