Deathwish

Jo, vi har ju pratat tidigare om det i radio. Och vi har nog nämnt det här på bloggen också. Att det har varit ganska deppig stämning över årets tävlingsfilmer. Igår kväll slog nog någon sorts rekord. Först såg jag ”My Magic” av Eric Khoo, om en fakirs väg från nedgång till dödsbädd. Sen Wim Wenders ”Palermo Shooting” vars huvudperson faktiskt tillbringar filmens sista halvtimme med att samtala med Döden själv, spelad av Dennis Hopper (dessvärre ackompanjerad av publikens skrattsalvor - seriens andra riktiga magplask). 

Därför var det otroligt skönt att hela serien avslutades med Laurent Cantets ”Klassen” idag. Vardagsrealismen från en fransk skolsal kändes som en lättnad jämfört med resten som jag sett - även om även den här filmen tappade ordentligt tempo under sista fjärdedelen, och hade ett öppet, märkligt oengagerande slut.

Imorgon återkommer jag med mina spekulationer inför söndagens Guldpalmsutdelning

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".