Che-misk ångest

Ojojoj. Årets mest emotsedda film. Årets kanske största fiasko? Branschtidningen ”Variety” är inte nådig i sin kritik av Steven Soderberghs drygt fyra timmar långa epos ”Che”. Eller som Varietys recensent uttrycker det, filmen är inte episk, bara lång. Och man spekulerar ganska hårt kring att filmen nog aldrig mer kommer att visas i den form som den deltog på festivalen.

På presskonferensen sa manusförfattaren att Soderbergh sagt nej varje gång det var med ett så kallat Moviemoment i manuset. Typ de där dramatiska höjdpunkterna som hamnar i trailern. Snarare är filmen rensad från sådana ögonblick, och fokuserar istället på vardag, militärdisciplin och rutiner. Kanske är verkligheten det som händer mellan det vi minns av historien, men funkar det på film?

Soderberghs film känns mest som ett experiment, snarare än en färdig produkt för filmmarknaden. Kanske blir det ytterligare en Oceans-film för att täcka upp för den här förlusten?

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista