Kan nån kan Cantet

Yes! Laurent Cantet tog hem guldpalmen med sin ”Entre les Murs ” - som betyder Mellan väggarna. Och de väggar som avses är alltså klassrummets, för Cantets nya film är ett realistiskt skoldrama, som faktiskt påminner ganska mycket om svt:s dokusåpa Klass 9a - fast det är en spelfilm. Fast helt spelat är det förstås inte. Huvudpersonen i filmen, läraren, spelas till exempel av Francois Begaudeau, som är lärare i verkligheten, och också har skrivit boken som filmen bygger på.

Och filmen handlar mycket om hans utsatta roll, när han försöker pendla mellan att vara auktoritär och entusiasmerande, samtidigt som den multikulturella skollklass som han undervisar, är en bild av det moderna frankrike.

Vid festivalens början så sa juryns ordförande, Sean Penn, att han ville välja en vinnarfilm som var fast förankrad i samtiden. Å jag blev otroligt positivt överraskad över att det visade sig betyda en lågmäld skildring av vardagen för en skolklass i Paris.

För filmerna som Cantet tävlade med i årets upplaga av Cannesfestivalen, de var mer av det pretentiösa slaget. De stora seriösa greppen. Våld. Ond bråd död.Och en och annan apokalyptisk framtidsvision. Och så går den mest anspråkslösa och vardagliga filmen av de alla och vinner.

Sen är jag kanske inte helt förvånad, Cantets tidigare filmer som Mot Södern och Överflödiga människor ligger högt uppe på mian favoritlistor.

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista