Andreas Kassel och Tonino Guerra

Ett kinematografiskt mikrokosmos

P1 fredagen den 16 januari kl. 18.15 och söndagen den 18 januari kl. 16.03

Årets första Kino är ett porträtt av den italienske poeten och filmmanusförfattaren Tonino Guerra (f 1920) vars CV innehåller alla namn som betytt nåt inom italiensk film: Antoniono, Fellini och bröderna Taviani för att nämna några, men han har också arbetat med Tarkovskij och Angelopolus. Över 100 filmer har han hunnit med att skriva manus till.

Den svenske journalisten, filmaren och konstnären Andreas Kassel har träffat Tonino Guerra, de diskuterar film och poesi och livets innehåll.

Andreas Kassel har också, tillsammans med Jan Alvermark, gjort filmen LA FAVOLA DEL PENNELLO ”Sagan om penseln” som hade premiär i november på Festival dei Popoli i Florens. Det är en dokumentärfilm om Tonino Guerra och den vann pris för bästa dokumentärfilm samt ett distributionspris som innebär att filmen skall visas i 20 italienska städer.

Svensk premiär för La favola del pennello är det på Göteborgs filmfestival den 24:e januari!

Programledare: Roger Wilson / Andreas Kassel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".