Färre filmer blev bättre filmer

Det var en nöjd Cissi Elwin som höll i seminariet ”Mer pengar till färre filmer – hur blev det”. De två senaste årens strategi från Filminstitutet - att ge mer pengar till varje enskild produktion, men till färre filmer - har nämligen visat sig vara lyckosam.

Trots att antalet filmer minskat drastiskt, har marknadsandelen för svensk film nästan inte förändrats alls. Närvaron på internationella festivaler har dessutom ökat. Ja, till och med ett index över filmkritikernas betyg på svenska filmer visar en positiv utveckling.

Det betyder inte att Cissi är nöjd. Tvärtom. Hela upplägget på seminariedagen var snarare ett diagramspäckat faktaunderlag riktat till filmavtalsutredningen och kulturdepartementet om att det behövs mer pengar till svensk filmproduktion. Ett sätt att stärka sambandet mellan budget och kvalitet. Väldigt konkret, sifferorienterat, statistikbetonat.

Däremot verkar avantgardealibit Rookieprojektet få vara en engångsföreteelse – trots ett minskat antal filmer är antalet debuterande regissörer fortfarande högt. 2009 blir det nio stycken – och då är Rookieprojektet inte ens medräknat.

På torsdag ska jag leda ett samtal om framtiden svenska filmavtal – det ska bli intressant vad den panelen har att säga om Cissi & Co:s sifferbombardemang.  /Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".