Richard Minnich tillsammans med sin äldste son Rick.

Dokumentärtips: "Forgetting Dad"

Till kritikerveckan på årets festival har jag valt ut filmen ”Forgetting Dad” av Rick Minnich. En dokumentär med existentiella bråddjup om glömskans makt och smärtan i att förlora ett vittne till sitt liv.

Två veckor efter en trafikolycka drabbas 45-årige Richard Minnich av minnesförlust och känner inte längre igen sin familj. Men läkarna hittar inga tecken på hjärnskador. Sexton år senare har han brutit kontakten med sina barn och lever med en ny kvinna. ”Jag förstår inte varför du envisas med att kalla mig pappa. Jag är den nye Richard nu”, säger han till sin äldste son.

Kvar står exfruar, barn och styvbarn, rasande och förvirrade över att ha blivit förnekade. När dokumentärfilmaren Rick Minnich söker upp sina syskon tvivlar de på faderns historia. Tänk om minnesförlusten var en lögn, en bekväm flyktväg?

I ”Forgetting Dad” har Rick Minnich samlat familjens filmmaterial. Det är bleknat fotovackra hemmavideofilmer från födelsedagar och semestrar på sjuttiotalet, där fadern Richard ser ut som den amerikanske idealpappan - en Ted Danson-lookalike med tjockt hår, brett leende och fyrkantig haka.

I filmen letar Rick Minnich efter journaler och dokument som kan bekräfta att det är nåt medicinskt fel på fadern. Och bitvis liknar ”Forgetting Dad” ett kriminalreportage, med genrebilder i kallt ljus på läkare som studerar röntgenplåtar. Men framför allt handlar filmen om de anhörigas kamp för att acceptera vad som hänt. ”Forgetting Dad” utspelar sig i de intervjuade syskonens ansikten, deras minspel avslöjar allt. De hatar sin pappa, och kraften i ilskan har bara blivit större med åren. För mer smärtsamt än att bli lämnad är det kanske att bli bortglömd.

Men vems historia är sann? Är fadern den förslagne lögnare familjen utmålar honom som? Eller har de vänt sin besvikelse över att han inte minns dem till en grym anklagelseakt mot en oskyldig människa? Och om minnesförlusten uppstod ur faderns längtan efter att fly sitt gamla liv och radera ut sitt förflutna - kan man i såfall förstå en sådan längtan?

/Clara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".