Göteborg är slut, länge leve...

Redan vid lunchtid på söndagen skickar festivalen ut pressreleaser om att man slagit publikrekord. Göteborgspubliken sviker aldrig sin festival, verkar det som, Ytlig kritik om för få internationella storstjärnor och för lite överraskningar bland de svenska premiärerna rubbar inte det stödet.

Arrangörerna har nog haft lite otur när det gäller de internationella namnen, men konkurrensen om de svenska titlarna har också ökat. Stockholms filmfestival spottade upp sig några klasser i fjol, till exempel. Och att Berlin snor den givna storpremiären Mammut framför näsan på Gbg är väl också lite surt.

Men Berlin har också dragit in en massa annat svenskt i sitt program. Ja, det är lite som att man måste åka dit för att ha full koll på det svenska filmåret. Och så brukar det ju inte kännas efter en dryg vecka i Göteborg.

Annars är det förstås en hög lägstanivå på festivlalen. Själv blev jag lite positivt överraskad av skruvade bögfilmen One day in a life som jag såg under festivalens sista darrande minuter i pressens videorum. Filmen överraskade mig säkert tre gånger, och det är ett högt betyg.

Och så kan jag väl tillägga att jag gillade festivalens andra rookiefilm Guidance. Så här långt i rookieutvärderingen står det alltså 1-1 i matchen. Hör mer om rookiefilmerna i vårt program från festivalen som finns att lyssna på på vår hemsida!

/Roger 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista