Man tänker sitt

Efter ”Man tänker sitt” har jag svårt att välja vinkel. Filmen, som tävlar i den experimentella Forum-klassen, har ”Farväl Falkenbergs”-regissören Jesper Ganslandt som exekutiv producent, och hans fotograf i ”Farväl...”, Fredrik Wenzel, är en av ”Man tänker sitt”:s regissörer. Funderade därför på att skriva om de tre (kill)gängen som utgör nya, envisa, kreativa hubbar i filmsverige. Med folk som liksom bara SKA göra film oavsett ekonomiska förutsättningar eller trilskande filmkonsulenter - Fasad (som gjort ”Man tänker sitt”), Plattform och Dansk skalle.

Eller skriva om de sena 70-talisternas uppgörelser med sin föräldrageneration - läs pappor. Killar som har enorma problem med sin manlighet och steget över i vuxentillvaron - ett bärande tema i både ”Farväl...” och ”Man tänker..”. Men också en ångest i småstadsidyllen. En sorts själlöst folkhemslandskap där trygghet och omvårdnad och sterila stadsplaner skapat en alldeles särskild existentiell kris (syns en del också i kommande Plattformrullen ”Hälsningar från skogen”, en dokumentär om en by utanför...Falkenberg).

Eller ska man bara skriva om det ohämmat pretentiösa i ”Man tänker sitt” - tillbaka till naturen-credo, ackompanjerat av sakral musik med körer på latin.

Eller bara konstatera att: Fan. Det händer verkligen en massa weird saker inom svensk film just nu. Bra. /Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista