The Shock Doctrine

Filmatiseringen av Noomi Kleins bok som regisseras Michael Winterbotton och Mat Whitecross är inte helt färdig, men ändå visas den på Berlins filmfestival. Så färsk att t.o.m Obamas valseger finns med.

Det är märkligt. Hela Reagan, Tatcher och Gorbatjov-eran är ingen hemlighet. Jag växte upp då. Jag såg muren falla, minns mammas chilenska kompisar som flytt undan Pinochet, minns avrättningen av Caucesco. Men på nåt vis blir jag helt gråtfärdig i salongen när fragment från mina minnen får ett större sammanhang. Bilderna gör filmen mer påtaglig än boken. En hårdvinklad historieskrivning där filmen sammanfattar det som skett under min livstid . Ja, jag tycker att the Shock-Doctrine som film fungerar alldeles utmärkt, just för att minnen väcks till liv. Det här är ett sätt att se vår historia och tom förklara räntans status idag.  Oavsett om man nu håller med tesen eller ej så är filmen en resa genom decennier av konflikter.

/Lisa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista