En sen tanke om Antichrist

Gunnar Bolin påminde mig om att jag faktiskt aldrig återkom här på bloggen. Aldrig berättade exakt vad jag tyckte om Antichrist. Och det stämmer ju.

Det var inte så lätt att tycka till om den där filmen. Framför allt när reste av världen, eller åtminstone Cannes, stod och vrålade sina åsikter i ens öra.

Jag förstår mig verkligen inte på de där upprörda rättshaveristerna, som vrålar att von Trier är misogyn och delar ut antipriser. Men har samtidigt lite svårt att gå igång på alla växlar på själva filmen.

De där scenerna som fick folk att nästa svimma och kräkas under filmvisingen är ju egentligen ganska...bonniga. En närbild på någon som klipper av en klitoris, är det inte bara lite...eh...oraffinerat? Är det inte så att von Trier kanske mått lite väl dåligt för att verkligen kunna genomföra det här projektet.

I en krönika i Aftonbladet i helgen skrev Karin Magnusson om att det finns många filmer om psykoterapi, men färre om kbt. Det var väl den näst senaste Batman där han blir av med sin fladdermusfobi genom att sticka ner huudet i en kista full av fladdermöss.

Kanske är Antichrist främst intressant som den stora anti-kbt-filmen. Hämnden på terapeuten, som kan komma med hur många rationella argument som helst när han utsätts för natur, magi och väldigt konkret symbolik.

Så Antichrist är en rolig film att prata om, men mitt betyg skulle ligga någonstans du vet...i någon sorts ljummet halvbakt grannskap.

Roger för Kinobloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista