Nysminkat i Göteborg

Saker och ting är inte längre som förut. Den gamla slitna proggkostymen är nummera inlämnad till Emmaus, och är ersatt med lånekläder och smink från sponsorer. Jo, det är sant. Festivalens ledargarnityrs fodral och looks var faktiskt fixade av två företag. Lägg till det en uppsjö av priser (17 stycken totalt) och en några år gammal visningsserie som kort och gott heter "gala", så är det bara att konstatera att GIFF börjar likna vilken filmfestival som helst. Till det yttre. För stora delar av programmet ser ut som det brukar. Framför allt är det här platsen man pratar filmpolitik mer än någon annanstans.

Idag redovisade Svenska Filminstitutet sitt remissvar till den liggande filmutredningen, och det var inte så mycket nytt under solen. Man fortsätter att förorda ett filmavtal mellan branschens olika parter, snarare än en statlig filmpolitik. Tvärtom underkänner man utredningens grundförslag, och har fortsatt att lobba hos de politiska partierna för att få sin vilja igenom. Och här ligger man i total konflikt med branschens huvudorganisation som förordar en statlig filmpolitik, och en statlig filmskatt som finansiering. Vi går alltså in i en kulturpolitisk valrörelse med olika budskap från branschens huvudparter.

Annars är dagens huvudsakliga samtalsämnen: 1: de glashala gatorna. 2: Invigningsfestens märkliga inramning med skejtrink och kringskejtande kids mitt bland dansparen på stora dansgolvet. 3: De märkliga resultaten av guldbaggejuryns arbete. Hur kunde det bli ett så katastrofalt resultat.

Nu ska jag iväg till jämställdhetsdebatt i festivaltältet på Järntorget!

Hilsen

Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".