Att visa det ingen vill se

Precis som resten av filmsverige så hänger Kino den här veckan på Göteborgs filmfestival. Och i film efter film ser vi berättelser om ämnen ingen vill tala om. Bilder av det som de flesta försöker låtsas inte finns.

Som i Günther Wallraffs "Black on White", där han försöker göra den tyska rasismen tydlig genom att klä ut sig till somalier och se hur tyskarna behandlar en svart man. Vi har träffat en energisk Günther Wallraff i Göteborg.

En annan av festivalens gäster är Samuel Maoz, som belönades med ett guldlejon i Venedig för "Lebanon". En film som handlar om några unga soldater under de första dagarna av Israels invasion av Libanon 1982. Maoz var själv soldat under kriget, och försöker skildra stridens verkliga ansikte. Ett kammarspel inuti en klaustrofobisk stridsvagn där de unga männen snart bryter ihop av krigets vardag.

En hemvändande dansk soldat är en av huvudpersonerna i Anette K Olesens "Lille Soldat". Trine Nyholm spelar Lotte som just kommit hem från ett uppdrag i Afghanistan. I det nya civila livet arbetar hon som chaufför åt sin far, en hallick med ett stall av afrikanska kvinnor. När filmen gick upp i Danmark var det frågan om trafficking som diskuterades, ingen ville prata om vad som händer med de danska soldaterna som återvänt från kriget. Hör Anette K Olesen berätta om danska tabun.

Margreth Olin är en av Norges mest kända dokumentärfilmare. Med sin"Engelen" debuterar hon nu som spelfilmsregissör. Historien var från början var tänkt att bli en dokumentär, men för att undvika att lämna ut huvudpersonerna allt för mycket gjorde hon om projektet till en spelfilm. För Magreth Olin är "Engelen" ett sätt att skapa diskussion kring behandlingen av heroinmissbrukare i Norge.

Dessutom bjuder vi på en intervju med danska Lone Scherfig, som nyss blivit oscarnominerad för sin film "An Education", med manus av Nick Hornby. Och så tittar vi på Disneys hantering av rasfrågan när man skapade en svart prinsessa i bioaktuella "Prinsessan och grodan".

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista