Ruben och guldbjörnen

Så fick även det svenska filmlandslaget utdelning på sina arbetsinsatser. Tre kortfilmer tävlade här i Berlin.

Joanna Rytel såg vi senast som blottare i en av Dirty Diaries-filmerna. Nu har hon gjort en sorts videodagbok om moral och sex. Vad händer när man berättar för sin semesterflirt att man låg med hans bästa kompis dagen innan?

Animatören Jonas Odell har prisats åtskilliga gånger för sina kortfilmer "Aldrig som första gången" och "Lögner" har nu utvecklat sitt koncept i "Tussilago". Istället för att göra film av ett gäng olika personers berättelser så är det nu en enda huvudperson som berättar sin historia - flickvännen till den tyske terrosten Norbert Kröcher som planerade att kidnappa den svenska politikern Anna-Greta Lejon 1977 (grunden är en radiointervju gjord av kulturradions ofta återkommande medarbetare Richard Dinter).

Vinnare för hela klabbet blev Ruben Östlund, som också utvecklat sitt tablåberättande. Hans "Händelser vid bank" är liksom plåtad som en enda stor helbild, som man sedan scrollar runt i. Lite som när du tittar på en bild i din digitala kamera i hög förstoring. Det ser ut som kamerarörelser i filmen, men utsnittet är egentligen gjort i efterhand. Och när man rör sig genom bilden kan man också göra klipp, trots att känslan som åskådare är att man ser en enda lång komplicerad, minutiöst tajmad tagning. Coolt, eller hur? Vi säger grattis till guldet!

/Roger