Enzo i dokumentären La bocca del lupo

Teddybjörnarna utdelade

En av mina favoritfilmer på festivalen, Lisa Cholodenkos "The Kids are All Right" vann hbt-priset teddybjörnen för bästa spelfilm. En dramedi om vad som händer när heteronormen plötsligt anfaller en lesbisk kärnfamilj. När flatparets barn fyller 18 har de rätt att söka kontakt med den spermadonator som är deras biologiska pappa. Det gör de först i smyg, sedan försöker de liberala lesbiska mammorna integrera biopappan i deras nya familj. Anpassningen går lite för bra när han inleder en affär med den ena mamman.

Smart, rolig och effektiv i sitt sätt att ställa konventionerna på huvudet när man stoppar in klassiska klyschiga karaktärer och scenarion i en hbt-familj.

Bästa dokumentärfilm blev La Bocca del Lupo. En otroligt poetisk film om Enzo, som återvänder till hemstaden Genua efter 14 år i fängelse. Och samtidigt som det klipps mellan arkivbilder och nutid i ett porträtt av staden, så skildras också kärlekshistorien mellan Enzo och hans transsexuella partner. En sagolikt vacker film, och en påminnelse om att kärlek kan växa fram var som helst. Och för en gångs skull så var det helt okej att det fanns en fängelseanknytning i den här filmen (den sjunde som vi sett så här långt i festivalen), för här handlar det snarare om motbilder till den stenhårda machobild som de flesta andra filmerna spelat på.

En kul detalj är också att James Franco, som spelar Allen Ginsberg i filmen Howl, vann en teddy som regissör för sin kortfilm The feast of Stephen + Herbert White.

Nu ska jag iväg och intervjua Rosa von Praunheim, min sista intervju på festivalen!.

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista