Mahamat Saleh-Haroun

Regissören till "A Screaming man" Mahamat Saleh-Haroun gav intervjuer idag. Jag träffade honom. Filmen som han visar här i Cannes och som är med i huvudtävlan handlar om en poolvaktare, Adam,  med familj i Tchad. När inbördeskrig bryter ut försöker de leva som vanligt. Adam åker till jobbet om alla andra dagar.

-Man kan inte ignorera ett inbördeskrig. Det lägger sig som en förlamande kupa över de civila. Förklarar Mahamat Saleh-Haroun.  

Och snart är familjen indragen och måste fatta svåra beslut på liv och död.

Det är den klaustrofobiska känslan av att inte kunna styra sitt eget liv, när kriget blir allsmäktigt som Mahamat Saleh-Haroun vill komma åt i filmen. Det lyckas han med. Så väl att han själv började minnas saker han förträngt från åren i Tchad när dom klippte filmen.

Jag frågar honom om vilka hans egna erfarenheter av krig är, han svarar:

- Jag var 18 och på väg hem från skolan. Det var som vilken vanlig dag som helst. Jag kände en särta i benet, det var från en kula. Det låg en krypskytt på taket. Jag kunde inte röra mig, inte göra någonting. Efter en stund kom min far. Han hämtade en skottkärra och la mig i den. Sen drog han mig till floden och vi korsade den och tog oss in i Kamerun. Det är mina erfarenheter av krig.

/Lisa