Finalen närmar sig

Den sista skälvande dagen är här. I palatset har marknaden packat ihop, pressboxarna tömts för sista gången och alla tävlingsfilmerna visas i repris. Själv passade jag på att vara med på en gruppintervju med Nikita Mikhalkov som är här med sin "Brända av solen 2". En film där regissören försöker göra två saker 1. Visa på att det inte bara var västmakterna som besegrade nazisterna i andra världskriget. 2. Skapa en känsla av de oerhörda lidanden som kriget innebar för dagens unga ryssar som mest oroar sig över vilken sorts bil de ska köpa om jag ska sammanfatta 25 minuters samtal på två meningar.  

Innan intervjun satt jag och snackade lite med de andra journalisterna, vi tippade vinnare och det visade sig att ingen hade samma favoriter. Kino-redaktionens toppkandidater Innaritu och Leigh var det ingen som tog upp. Däremot hade tydligen thailändska Apitchatpong Weerasethakul seglat upp som en toppkandidat med sin film "Lung Nonmee raluek chat", liksom rumänska Szelid Teremtés av Kornél Munduczo.

Ytterst handlar det om att försöka förutsäga hur juryarbetet fungerar. Hur dominant är Tim Burton som ordförnde, och är regissören Victor Erice så galen som den spanske journalisten i min intervjugrupp påstod.

Jag funderar på mina favoriter en stund till och återkommer med en kommentar när vinnaren har presenterats!

Vi hörs!

roger