Apitchtpong Weerasethakul är vinnaren!

Cannesjuryn, ledd av Tim Burton, valde att belöna det egensinniga, kompromisslösa och märkligaste. "Uncle Boonmee who can recall his past lives" är en film där andar, reinkarnation och märkliga pälsklädda skogsvarelser med självlysande ögon framstår som naturliga delar av livet.

Precis som i regissörens förra framgång i Cannes, Tropical Malady, så är filmen berättad långsamt och lite fragmentariskt. Sparsmakad när det gäller förklaringar till vad som händer, precis som det nätt och jämnt förekommer en intrig. Lägg till detta också en drömsk sagoscen där en prinsessa har sex med en talande kattfisk och du har en av de konstigaste filmerna i årets tävlingsserie. Men samtidigt är alla de udda ingredienserna behandlade på ett sätt som om de vore fullständigt självklara.

Det här är en rolig vinnare, som priset kommer att ge en rejäl skjuts ut i världen. Apitchatpong Weerasethakul är den typ av regissör som har det otroligt svårt att få distribution på sina filmer. Sen tycker jag ju personligen att det är rätt intressant att han förutom sina märkliga stämningsfyllda filmer som utspelas i den thailändska naturen också har en renodlad actionpastisch på sitt cv, transkomedin "The adventures of Iron Pussy"

Kolla också in

Här är också en riktigt bra  med snubben.

/Roger