Världens bästa tv-kritiker lägger ner

Under helgen har jag suttit lite i chocktillstånd och försökt ta in beskedet. Att Charlie Brooker lägger ner sin tv-spalt "Screen Burn" i The Guardian. I en förklarar han varför. En kombination av leda (han har trots allt skrivit sin spalt i tio år) och en allt mer obekväm känsla av samvete. De skoningslösa omdömen han gett ("a face lika a haunted cave in Poland", "the result of an unholy union between Ronald McDonald and a blow-dried guinea pig") kräver en snålt tilltagen ranson av medkänsla.

Men det som ytterst lägger hinder på vägen för Charlie Brooker är att han håller på att bli en av dem han skriver om. Som programledare för de mediekritiska magasinen "Newswipe" och "Screenwipe" och tv-frågesporten "You have been watching" samt manusförfattare till zombieparodin "Dead set", håller han helt enkelt på att bli en tv-personlighet. I sin krönika skriver han om känslan när han träffar de personer han hånat i sin spalt, när de är av kött och blod och inte bara tvådimensionella måltavlor för hans krönike-uppkastningar. Han börjar helt enkelt bli lite smetigt involverad i branschen. Ingen bra grej när man har brutala sågningar som främsta kännetecken.

Det är ett svårt jobb att vara kritiker. Det är omöjligt att både vara tajt med branschen, och sedan tro att man kan skriva sina texter helt utan att ta hänsyn till vänskapsband eller till och med ytliga sociala kontakter. Alltså kan Charlie Brooker ha vissa problem att ta sig fram i sin nya karriär som tv-personlighet om han ständigt ska kasta skit på dem han kanske ska jobba med i framtiden. För en sågning lever länge hos de sågade. Jag kom till exempel helt av mig när jag satt som boktipsare i SVT:s "Go' Kväll" härom veckan och plötsligt påmindes av programledaren om en några år gammal kritisk tv-krönika om just "Go' Kväll". En text som jag själv glömt bort att jag skrivit.

Charlie Brooker kommer snart tillbaka som krönikör i The Guardian, lovar han. Troligtvis inom ett område där de han ska attackera befinner sig på lite längre avstånd.

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista