Nedskärningar även inom filmen i Storbritannien

3:32 min

Men vi börjar i Storbritannien där ju regeringen i förrgår presenterade de största nedskärningarna i den offenliga sektorn sedan 1920. Givetvis var inte kulturen fredad och allra minst filmen.

Redan i somras var det klart att den brittiska UK Film Council helt enkelt skulle - läggas ned. The Film Council som bildats så sent som för tio år sedan för att samla allt bidragsfördelande till filmen på ett ställe. Sedan starten år 2000 har UK Film Council investerat nära 1,9 miljarder kronor i drygt 900 filmer. Enligt deras egna beräkningar har också varje pund som investerats genererat 5 pund tillbaka.

Regeringen pekade i sin tur på de stora administrativa kostnaderna som Film Council med sina 75 anställda hade och även på att flera chefer hade förhållandevis höga löner. Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin är i London och rapporterar om journalistiska kulturkrockar när i sina försök att reda ut den till synes enkla frågan: Vem ska nu ha hand om bidragsgivandet i brittisk film?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista