Panahi-protesterna

I veckans Kino har Negar Josephi gjort ett inslag om den fängslade iranske regissören Jafar Panahi, som i slutet av förra året dömdes till sex års fängelse och 20 års yrkesförbud och utresetillstånd av den iranska regimen.

Många runt om i världen har protesterat emot domen. På Göteborgs Filmfestival kommer man till exempel att ha specialvisningar av hans film "Kvinnor Offside", där intäkterna går till Amnesty. Och på filmfestivalen i Berlin gör man precis som i Cannes i fjol. Bjuder in Panahi till att sitta i juryn, och kommer sedan att låta hans tomma jurystol tala sitt tydliga språk.

Många av protesterna samordnas nu också på sajten för organisationen . Där planerar man en filmisk protest. Sex långfilmer och tjugo kortfilmer på teman kring censur och yttrandefrihet, och antalet ska alltså symbolisera de år som domarna mot Panahi är på. Sex år i fängelse, och tjugo års yrkesförbud. Och på sajten är det också meningen att var och en som vill ska kunna  där man protesterar emot Panahis dom.

Och går man in på sajten idag så är det viss dramatik, i ett två dagar gammalt inlägg berättar att man blivit utsatt för hackningsförsöK!

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".