En dag med Charlie Kaufman

Smakprov från Charlie Kaufman-intervun på Göteborgs filmfestival
0:37 min

Charlie, Charlie, Charlie, Charlie.

Jag har Charlie Kaufman på hjärnan. Hela dagen har jag vigt åt honom. Charlie Kaufman är i huvudet på Roger Wilson, men utan att använda en portal. Istället handlar det åt om att jag ägnat dagen åt att skugga den första pristagaren till festivalens nyinstiftade Honorary Dragon Award.

Att dela ut priser är festivalers kosmetiska kirurgi. För att stiga i hackordningen på den internationella festivalscenen så kan man till exempel dela ut mycket stålar i prispengar. Ett annat sätt är att uppfinna olika sorters hederspriser så man kan locka till sig världsnamn som inte är aktuella med en film, men som kan ge festivalen den stjärnglans och medieuppmärksamhet som den längtar efter. Alla gör det. På Stockholms filmfestival delar man till och med ut både Visionary- och Lifetime achievement-priser. Plus att man gärna försöker få kända internationella namn till sin jury - ett annat ofta använt sätt för att göra en festival het.

Å andra sidan, i dessa dagar av aktualitetshets kan det ju vara skönt att uppmärksamma folk som inte bara är ute och pratar med press och allmänhet för att de pluggar den där filmen som går upp på bio just den här helgen. Och idag levererade verkligen den högst inaktuelle Charlie Kaufman.

Om man tittar igenom gamla pressklipp så står det överallt om hur skygg och hemlig Kaufman är. Men redan under morgonens presskonferens berättade han lågmält men frikostigt om hur han använder smärtpunkterna i sitt liv när han skriver manus. Han delade med sig av morgonens tankar kring hur skönt det skulle vara att vara en fågel, och inte behöva känna skam - så som människor gör. Och hur han tror att förljugenheten i romantiska komedier är en av orsakerna till människors olycka. Det var kanske den bästa presskonferensen jag varit på. Någonsin.

Efter det fick jag mina femton minuter ensam med Charlie, innan jag sedan trängdes i en proppfull Draken för 90 minuters Master Class. Nu sitter jag här på hotellrummet och försöker sammanfatta mina anteckningar och inspelningar till fredagens Kino. Det kommer antagligen att bli någon form av hyllningsinslag. För vad kan man annars göra kring en man som så frikostigt delat med sig av sina nojor, neuroser och dåliga sidor.

/Roger Wilson från Göteborgs filmfestival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".