Pepperminta och hennes allierade

Färgterapi

”Jag ska måla hela världen lilla mamma”, sjöng Anita Hegerland. Barnet ska i sången med färg trösta en ledsen liten pank mamma i ett grått Sverige.

Kanske har Pippilotti Rist inte hört den, men sången ekar i mitt huvud efter att jag sett Pepperminta som visas i Vision-serien här på Göteborgs filmfestival.  Den rödhåriga Pepperminta har ett uppdrag. Hon slåss mot det grå, inrutade och svarta . Hon lever efter sina egna regler i en röduniform och med randiga strumpor. Kyrkan, polisen, posten och universitetet får smaka på Peppermintas färggerilla aktioner.

Det är mormoderns öga och röst, som bor i ett silver äpple, som uppmanar henne att färglägga världen och hitta rätt färgkombination för att på så vis göra så att ångesten försvinner och horisonten öppnar sig.

För att få kraft att göra detta, rustar sig Pepperminta med att dricka en klunk ur en silverbägare med fyra generationers mensblod. ”Rot ist Gut” säger hon  och hittar några ensamma inlåsta gråa själar att läka.  De personer hon räddar, allierar sig med henne och tillsammans bildar de en liten färgkommandogrupp.  

 ”Huvudet är klart, pannan är kall vi har ätit ett äpple och kommer inte bli utvisade från paradiset”  Sjunger Pepparminta, tar en klunk till  av släktbrygden och bjuder laget runt.

Den schweiziska konstnären Pippilotti Rists långfilmsdebut är tänkvärd, härlig, vacker och rolig.  Jag känner igen färgerna, det absurda och naivt kloka från hennes konstnärskap. Och minns hur jag en gång  när hon ställdes ut på Magasin 3 i Stockholm, låg i timmar på en puff och tittade upp i taket. Där projicerades ett verk med en rödhårig kvinna som simmade under vatten bland gula blad och röda frukter.  Samma färger finns i filmen och undervattensscenerna är många.

Efter filmen bär jag med mig några av Peppermintas missionerade uttalanden. Som att hinder är lika vitiga som salt i soppan och att vi alla gör fel och att de smakar gott och känns bra.

Här kan ni se några äldre verk av Pippilotti Rist.

/Lisa Bergström från GiFF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".