En sorts sammanfattning av GIFF 2011

Det blev Apflickorna, regisserad av Lisa Aschan, som tog hem en miljon kronor när Göteborgs filmfestival delade ut sin Dragon Award till bästa nordiska film i helgen.

En sparsmakad ungdomsskildring som också är den sista i Svenska Filminstitutets Rookiefilmsatsning, och Apflickorna är precis den typ av okonventionell debutfilm med en hög konstnärlig nivå som det nu avvecklade Rookieprojektet var tänkt att leverera. Och med tanke på hur konventionellt utbudet av svenska filmer ser ut i vår, så är det också den typ av riktade satsningar som Filminstitutet borde göra fler av. Något att tänka på när det svåra arbetet med ett nytt framtida svenskt filmavtal nu tar fart.

Göteborgs filmfestival 2011 var annars en ovanligt lyckad årgång, med ovanligt många intressanta internationella gäster. Man bevisade på nytt att det faktiskt går att både vara en festival för publiken och en viktig mötesplats för filmbranschen.

Visserligen städar festivalen för varje år bort lite grand av sin gamla proggiga profil, när man till exempel satsar på större prissummor och galavisningar av mainstreamfilmer som till exempel The King's Speech.

Men att festivalens själ fortfarande är djupt politisk bevisas när publiken väljer att rösta fram den norska dokumentären Tears of Gaza till festivalens bästa film. En dokumentation av de fasanfulla konsekvenserna av Israels bombningar i Gaza 2008 och 2009.

Ett angeläget val, och en påminnelse om en verklighet långt bort från röda mattor och galaglamour.

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".