Om igen: Eva Lindell om Utvandrarna och Nybyggarna

"Om igen" är en serie i Kino där människor berättar om vilken film de sett flest gånger i sitt liv. Och givetvis ska alla lyssnare vara med också. Maila oss på kino@sr.se eller skriv till Kino, Sveriges Radio, 105 10 Stockholm, så publicerar vi era brev på vår blogg! Så här skriver Eva Lindell:

Hej!

Jag har sett Jan Troells filmer "Utvandrarna" och "Nybyggarna" otaliga gånger de senaste 30 åren. De första åren var jag berörd av berättelsen i sig och jag var väldigt historiskt intresserad. Sedan läste jag böckerna av Wilhelm Moberg och såg mest Roberts längtansfulla och olyckliga öde samt Kristinas kamp och sorg.

Därefter kom något år när det otroliga fotot blev den utökade behållningen av filmerna. För cirka 10 år sedan när jag arbetade med invandrade barn såg jag mycket till det definitiva till att lämna det land som man är barnfödd i och älskar...Nu har jag inte sett filmerna på två-tre år, men det är dags att plocka fram dem igen!

Eva Lindell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".