Jämlikhet på entrepenad? Om Stockholms filmfestivals nya filmstipendium för kvinnor.

Kvotering är fortfarande ett fult ord på Svenska Filminstitutet. Även om man gjort riktade satsningar när det gäller utvecklingspengar, så vill man inte ta steget fullt ut och könsfördela produktionsstöden till långfilmsprojekt.

Däremot går det tydligen hur bra som helst att ställa sig bakom Stockholms filmfestivals utmärkta nya initiativ som offentliggjordes idag. Ett långfilmsstipendium där en kvinnlig regissör om året med maximalt två långfilmer bakom sig kan få en budget på fem miljoner kronor för att göra en långfilm. Förutom Svenska Filminstitutet så går också Telia in som sponsor för projektet. Tanken är att den första filmen ska kunna presenteras på filmfestivalen redan nästa år.

Stockholms Filmfestival initiativ är efterlängtat. Den dåliga jämställdhetsstatistiken för långfilmsregissörer är en filmpolitisk följetong där förändringarna sker ytterst långsamt. Men ett enda filmfestivalstipendium lär inte lösa problemet. Det återstår fortfarande för Svenska Filminstitutet att bevisa att de kan göra fler konkreta satsningar för att underlätta för kvinnliga regissörer. Utvecklingsbidrag i all ära - men det är något i stil med ett rookieprojekt för kvinnor som skulle behövas. Ytterligare en film i klass med Apflickorna (den sista filmen i det gamla, avsomnade rookieprojekte) skulle väl inte sitta fel?

/Roger Wilson