Where do we go now?

Jag älskade Nadine Labakis Caramel, filmen som tog sin utgångspunkt i en frisörsalong i Beirut och med den som bas skildrade kvinnors situation i Libanon.

Hennes Cannesaktuella film Where do we go now? är en sorts sagoskröna. Den utspelas i en liten by där kristna och muslimer lyckas hålla sams, trots att ett inbördeskrig pågår omkring dem. Men freden är spröd och hotas ständigt, men skyddas av kvinnorna som är trötta på att behöva begrava sina män och söner. Det utvecklas till en arabisk Lysistratesaga, där kvinnorna i en liten by inte skyr några medel för att hålla männens tankar borta från stridigheter. Ja, allt förutom en sexstrejk då. Å andra sidan hyr man in ryska strippor för att avleda karlarnas stridslust.

Ju mer jag tänker på den här filmen, så växer den. Att göra en komedi om religiösa stridigheter, som dessutom är en drogvänlig musikal är fan ett eldprov för vilken regissör som helst. Och Cannespubliken, redan härdad en rad cancerrullar, lite strokedramatik och pedofilidramatik, njöt av att få släppa ner axlarna och skratta åt det fruktansvärda.

/Roger