1 av 2
Takashi Miike funderar över om en budget någon gång kan bli för liten.
2 av 2
Utsikt från en strandstol i Cannes - Jack Nicholson, just innan han gråter en skvätt.

B-filmer, Bergman och Takashi Miike

Kvällen avslutades med bio på stranden, möjligheten för vanliga dödliga Cannesbesökare att få se film här på festivalen. Ikväll visades dessutom en film ur det officella urvalet: dokumentären Corman's World - Exploits of a Hollywood Rebel av Alex Stapleton.

Det finns förstås inget mer tacksamt än att välja ut tokiga klipp ur Cormans b-filmsproduktion och sedan varva det med ett urval av alla de Hollywoodinstitutioner som tog sina första stapplande steg i Cormans filmfabrik. Som till exempel Peter Bogdanovich, Martin Scorcese, Pam Grier Ron Howard och Jack Nicholson (den sistnämnde passar dessutom på att rörd gråta en skvätt - för att försäkra sig om att inte bli bortklippt, måhända?). Och Stapleton får till det, och glömmer inte bort att visa att Corman också distribuerade seriös europeisk film, han testade till och med att visa Bergman på en drive in-bio.

När blockbustereran kom, med filmer som Hajen och Stjärnornas krig, så var det egentligen inget annat än de stora Hollywoodstudiorna som gjorde Cormanfilmer - fast med hög budget. Vår tids motsvarighet till Roger Corman är också med och tävlar på festivalen. Han heter Takashi Miike, och är en av världens mest produktiva regissörer. 

På en ganska rörig gruppintervju som jag fick göra med honom på en blåsig brygga, så fick han frågan om hur han kan göra så mycket film. Andra regissörer klagar ju alltid på att deras projekt inte lossnar, och att saker och ting drar ut på tiden. Miike tittade lite klurigt genom sina glasögon och svarade sedan: För att jag tackar ja till de flesta erbjudanden. Om jag får en liten budget så tänker jag, vad kan jag göra med den här lilla budgeten. Vi gör det! Istället för att våndas över beslut så gör jag filmer.

Regeln har dock ett undantag. När den amerikanska filmindustrin velat locka honom till Hollywood har han tackat nej. Projekten tar för lång tid, och friheten är för liten.

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".