Andreas Dresens Halt auf freier Strecke vann pris i sidoserien Un Certain Regard

Det börjar dugga priser

Medan uppladdningen inför söndagens prisutdelning pågår som bäst så passade man på att dela ut priserna i den näst finaste serien här i Cannes, Un Certain Regard. Juryn, med Emir Kusturica i spetsen, valde genomgående att satsa på filmer som på något sätt handlar om ett personligt engagemang från filmskaparnas sida.

Som Andreas Dresens Halt auf freier strecke (som jag berättar lite om i fredagens Kino), som följer en cancersjuk man från sjukdomsbeskedet fram till dödsögonblicket. Eller den koreanske filmaren Kim Ki-Duks Arirang, en sorts videodagbok från regissörens självvalda exil i en stuga utan rinnande vatten eller toalett. Inför sin kamera berättar han om sin kreativa kris, om svek och om ångest. De två regissörerna fick dela på det stora priset i serien.

Det mest symboliskt starka priset var nog ändå regipriset som gick till den iranske filmaren Mohammad Rasoulof, som precis som Jafar Panahi blivit dömd till sex års fängelse och 20 års yrkesförbud. Han kom inte till festivalen, som vissa medier rapporterat, utan hans pris för filmen Bé Omid É Didar hämtades av hans fru.

Ryska Elena av Andrei Zvyagintsev fick juryns specialpris.

I morgon är det dags för den stora prisutdelningen här i Cannes, men innan dess ska jag försöka hinna med att fylla i några av mina luckorna i startfältet. Söndagen är reprisdagen här i Cannes. Då visas alla tävlingsfilmerna på nytt.

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".