Kinofavoriter på Stockholms Filmfestival

7:20 min

I dag offentliggjorde Stockholms Filmfestival årets program, och som vanligt har man samlats på sig många av de allra bästa filmerna från de internationella festivalerna i Cannes, Berlin, Venedig och Toronto.

Ett tecken i tiden är kanske att det är Tomas Alfredsons brittiska film Tinker, Tailor, Soldier, Spy som får inviga årets festival. Efter Låt den rätte komma in är Alfredson ett världsnamn, och han är knappast ensam bland de svenska filmarbetarna om att satsa på en internationell karriär.

Andra starka nordiska regissöreri programmet är Ruben Östlund och hans redan omdiskuterade Play, danske Nicholas Winding Refns Cannesvinnare Drive och norske Joachim Triers Olso 31 August.

Festivalen fortsätter också med att skämma bort oss med stora namn som tar emot hederspriser. Förutom skådespelerskan Isabelle Huppert så blev det nu också klart att mästerregissören Alejandro Gonzales Iñarritu (21 gram, Amores Perros, Babel, Biutiful) kommer till Stockholm.

Flera av mina personliga festivalfavoriter från året som gått finns också i programmet. Som till exempel den libanesiska dramamusikalen Vad gör vi nu?, som handlar om en grupp kvinnor som försöker stoppa de religiösa stridigheterna i deras lilla by. Här finns också omdiskuterade Sleeping Beauty, om självdestruktivitet och sexuellt utnyttjande, som fick utstå mycket kritik i Cannes, och som jag var nästan ensam om att gilla. Och så, förstås, Andrea Arnolds frustande, mustiga – och väldigt blåsiga – filmatisering av Wuthering Heights, Svindlande höjder.

Flera av de aktuella filmerna har vi redan rapporterat om i Kino, här hittar ni våra reportage om några av dem:

 

/Roger Wilson