Magnus bästa stumfilmsklassiker

8:42 min

Kinos klassikerexpert Lars Lönroth har varit på stumfilmsfestival i Pordenone. I inslaget intervjuar han bland annat filmrestauratören Magnus Rosborn. Vi bad Magnus att sätta samman en lista över de bästa stumfilmsklassikerna som är släppta på dvd. Så här svarade han:

Att få tag på stumfilm på DVD kan vara riktigt svårt. Många av de bästa filmerna som ännu finns bevarade från stumfilmsperioden har ännu inte getts ut på DVD och även bland de som finns utgivna måste de flesta beställas från utlandet då svensk stumfilmutgivning på DVD är i det närmaste obefintlig. Här följer fem stumfilmspärlor som kan hittas som import-DVD.

Laila (George Schnéevoigt, Norge, 1929)

Att en norsk film skulle bli en av de stora snackisarna under 2008 års stumfilmsfestival i Pordenone var det nog få som anade. Fortfarande under årets festival var det många som pratade om denna film, vilken utspelar sig i norsk samemiljö och har vår svenska Mona Mårtenson i huvudrollen. Äntligen utgiven på amerikansk DVD.

Häxan (Benjamin Christensen, Sverige, 1922)

Fullständigt osannolik dramadokumentär om medeltida häxprocesser som blivit en riktig klassiker. Se dock upp för den svenska DVD-utgåvan som tyvärr har ett hopplöst ljudspår. På den amerikanska Criterion Collection-utgåvan har man däremot ansträngt sig att återskapa musiken från filmens danska premiär.

Die Abenteuer des Prinzen Achmed (Lotte Reiniger, Tyskland, 1926)

Prins Achmeds äventyr i en tusen och en natt-inspirerad historia är världens äldsta bevarade animerade långfilm, men filmen är inte enbart intressant som historisk milstolpe. Lotte Reiniger visar att hon var en mästare med sin silhuetteknik och filmen är fortfarande både vacker och fängslande.

Dødsspring til Hest fra Cirkuskuplen (Eduard Schnedler-Sørensen, Danmark, 1912)

Att lilla Danmark var ett av världens ledande filmländer före första världskriget är det nog inte många som känner till idag. I denna rafflande melodram, utgiven på DVD av Danska Filminstitutet, spelar Valdemar Psilander – en av dåtidens stora filmstjärnor – den utblottade greven som lockas in i cirkusmiljö och tvingas visa sin våghalsighet högt uppe under cirkuskupolen.

Sunrise (F.W. Murnau, USA, 1927)

En av de stora filmklassikerna som verkligen tål att ses om flera gånger. Hamnar ofta på topplistor över filmhistoriens bästa filmer och finns i olika DVD-utgåvor. Janet Gaynor i den kvinnliga huvudrollen fick välförtjänt en av statyetterna vid den första Oscarsutdelningen för sin prestation i denna film.

Lyssna också på Lars Lönroths reportage från stumfilmsfestivalen!