Viktor spanar på Assange i London

Kulturradions Viktor Hariz är på Londons filmfestival just nu, och när han satte sig ner i salongen häromdagen så tyckte han sig se ett välkänt ansikte några rader bort. Vi lät Viktor gästblogga lite om vad och vem han såg:

När jag idag satt på pressvisningen av George Clooneys nya film ”The Ides of March” (på svenska ”Maktens män”) sätter sig en välbekant, vithårig man ensam ett par rader framför mig. Så länge inte Julian Assange har en dubbelgångare kan jag svära på att det var han
 Kändisspotting i London är väl inte den noblaste av sporter, men det som gör saken intressant är filmen vi båda ska se. I ”The Ides of March” får vi följa en idealistisk, demokratisk guvernör (Clooney) och hans lika idealistiska kampanjmanager (Ryan Gosling) i kampen om det demokratiska partiets presidentkandidatsnominering.
 Efter att Ryan Gosling inleder en sexuell relation med en ung, kvinnlig kampanjarbetare rasar idealismen som ett korthus.
 Kanske är tanken att man ska tolka relationen symbolisk – som ett tecken på politikens förlorade oskuld. Själv ser jag ett intressant fenomen som verkar vara ständigt återkommande hos män med makt: förmågan att vara ett riktigt svin privat, samtidigt som man jobbar för något genuint och idealistiskt utåt.
 Problemet är bara, som filmen effektivt visar, att det personliga är politiskt – gränserna du sätter för dig själv privat kommer att bestämma vilka gränser du kliver över i ditt jobb.
 Samtidigt har Clooneys karaktär en poäng när han säger att man som president gott kan starta fruktansvärda krig och göra hela sitt land bankrutt, så länge man inte ligger med någon av praktikanterna.
 Jag är väldigt nyfiken på vad Julian Assange tänkte om filmen.

Viktor Hariz