1 av 2
Ryan Gosling som idealistisk valarbetare i Maktens Män - Ides of March. Foto: Saeed Adyani
2 av 2
Lisa Bergström

Bäst just nu:

Kinos producent Lisa Bergström listar det hon tycker är bäst just nu:

Ska ni gå på bio i helgen, se Clooneys "Maktens män". Om hur det privata alltid blir politiskt vare sig man vill det eller ej.  En snygg och smart historia om retorisk maktkamp, hierarkier och offer på den slingriga väg som makten dansar på. Sida vid sida hjälps dom åt...maktens män. Frågan jag ställer mig efteråt är om maktdansen är en evighetsmaskin? Ryan Gosling är grym i rollen som Stephen Meyers.

Och apropå maktspel så tycker jag även att ni ska passa på att se "Apflickorna" innan den försvinner från repertoaren och "Nader och Simin -en separation". En av de bästa filmerna i år som tar upp både klass, kön och religion. Dessutom är det en av de skickligaste skildringarna av skilsmässa jag sett på film.

Ska ni hyra film på dvd, så ska ni hyra "Dogtooth" av Yrogos Lanthimos. Den är hemsk, absurd och fantastisk. Om den klaustrofobiska familjen men även om konsekvensen och faran med ett alltför slutet samhälle. När jag såg den förstagången kändes den nästan som science fiction. Hur som helst så fick den mig att tappa andan.

Och på SVTplay kan ni  se "Black power mixtape 1967-1975". Det var inte länge sedan rasismen blommade i USA. En intressant film om Black Power rörelsen, men även en fin skildring av svensk dåtida journalistik. Nu i backspegeln ser man verkligen nödvändigheten med att journalister är på plats där det händer och vågar fråga. Utan dem hade inte den här historien kunnat berättas idag.

Som komplement till den så visar k-special, också på SVTplay, filmen "Mama Africa" om Miriam Makeba som ständigt kämpade mot apartheid och för svartas rättigheter. Miriam verkade nära Black Power rörelsen och var gift med den karismatiske ledaren Stokley Carmichael.

(Och är det så att ni vill ha en fluffigare bild av rasismen och orättvisan i USA precis i 60-talets början så kan man även läsa Niceville innan man ser den på bio. Fast det är överkurs. Och inget som kvalar in på min bäst just nu lista.)

/Lisa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".