Wuthering Heights av Andrea Arnold är en av Roger Wilsons festivalfavoriter.

Rogers filmfestivaltips

I dag drar Stockholms filmfestival igång. Kino-redaktionen tipsar om vad du inte får missa! Först ut är Roger Wilson.

Fem måsten på filmfestivalen:

1. Andrea Arnolds Wuthering Heights är ingen lätt filmatisering av Emily Brontës roman. Arnold har bestämt sig för att byta perspektiv och berätta historien ur Heathcliffs synvinkel. Problemet är bara att det visar sig att han inte säger så mycket. Det blir många långa tysta blåsiga scener pp hedar i en film som verkligen tar ut svängarna. Aldrig insmickrande, men en film som stannar kvar länge hos den som sett den.

2. Sleeping Beauty blev lite av en skandalfilm i Cannes tidigare i år. Ja, jag fick till och med tysta ner min österrikiska kollega som ursinnigt och högljutt började håna allt som hände på duken. Själv var jag fascinerad av den här filmen, som berättar om utsatthet och självdestruktivitet på ett besynnerligt obehagligt sätt.  

3. Hur berättar man om de religiösa konflikterna i Libanon på ett nytt sätt? Ett sätt som gör det uthärdligt att ta in? Regissören och skådespelerskan Nadine Labaki (Caramel) får ta hjälp av musikalnummer för att gestalta de bittra motsättningarna i Vad gör vi nu? . En charmig film som åtminstone snott en del av intrigen från den gamla grekiska komedin Lysistrate.

4. Vi har pratat om Joachim Trier tidigare i Kino. Hans Oslo 31 Augusti är en riktigt feel bad-rulle, inspirerad av samma roman som Louis Malle filmatiserade i Tag mitt liv. Det är en imponerande film av en av Skandinaviens kommande storregissörer.

5. 50/50 är något så ovanligt som en komedi om cancer. Men trots det allvarliga ämnet är den en av festivalens mer lättillgängliga och lättsamma filmer. Tematiken delas med till exempel Gus van Sants Restless, men i 50/50 är ångesten och kärleken mestadels gömd bakom rå grabbjargong, levererad av genrens mästare, Seth Rogen.

Hmmm, fyra av fem tips har redan svensk distribution och kommer att gå upp på svenska biografer inom kort. Det belyser kanske också ett av festivalens större problem, håller man allt mer på att bli en sorts förhandsvisningsfönster för film som ändå kommer att nå den svenska publiken?

Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".