Magister Flykt och eleverna (Foto: SVT)

Kino: Magister Flykt

Magister Flykt
7:42 min

Ett skräckexempel från skolans värld som ofta lyfts fram när kunskap och lärande ska diskuteras är Alf Sjöbergs film ”Hets” från 1944 med Stig Järrel som ondskefull magister, med rynkade ögonbryn och pekpinnen som vapen. Det är ingen slump att han fått öknamnet Caligula av klassen. Här på Kino har vi denna vecka fördjupat oss i en annan, betydligt vänligare lärarfigur, nämligen Magister Flykt, Peter Cohens och Olof Landströms tecknade barnserie-klassiker från 1984. Serien visas just nu i SVTs Barnkanalen och har kanske lite orättvist hamnat i skuggan av Cohens och Landströms andra tecknade storverk, Kalles klätterträd. Nina Asarnoj träffade Peter Cohen  för att prata om Magister Flykt och vårt förhållande till skolan.

I Kino har vi med jämna mellanrum besökt skolgården. Bland annat diskuteradevi jämställdheten i skolan förr och nu när vi jämförde Peter Schildts långfilm Tusen gånger starkare från 2010 med TV-serien Tjejerna gör uppror från 1977.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".