Laxfiske i Jemen.

0:45 min

Jag kliver in i en hiss på ett hotell i Toronto. Där står Ewan MacGregor i spretig frisyr. Kortare än jag föreställt mig honom. Jag var, som många andra, vansinnigt förälskat i honom som rakad toalettdykare i Trainspotting på 90-talet. Men nu är han där i hissen för att promota en film, där han spelar en förvirrad nördig fiskexpert.  Filmen heter Salmon fishing in yemen och hade premiär i Toronto, tolv timmar före vårt snabba möte i hissen.

Det är inte jättekonstigt att vi springer på varandra. Jag är påväg för att intervjua Lasse Hallström om filmen. Det är han som regisserat den.

Lasse Hallström om varför han vill göra den här filmen:

Filmen handlar om ett  halvpolitiskt projekt där en rik man vill plantera in lax i Jemen, trots att forskare och lokalbefolkning inte är speciellt förtjusta i dén.  Dessutom har filmskaparna bakat in irakkrig, tokig utrikespolitik och en kärlekshistoria i historien.

Tankar som slog mig efter det att jag såg filmen var att orientalismen tyvärr behöver diskuteras igen och igen. Och att kapitalismen sällan blir romantisk.

/Lisa Bergström, Kino